pátek 25. listopadu 2016

Na TEDxYouth byly tři promile bez kapky alkoholu

Třetí ze série podzimních festivalů myšlenek hodných šíření, tentokráte zacílený na mladé, proběhl v polovině listopadu v Praze. Vedle zajímavých řečníků si účastníci mohli užít doprovodné aktivity, mezi něž patřily například i opilé brýle.

Dát nevidomým lidem možnost “dotknout se” svých blízkých pomocí 3D portrétu - to byl nápad projektu Touch Memories, za kterým stojí Miriam Sittková. Ve svých 15 letech se dozvěděla, že může kdykoli oslepnout. I díky této zkušenosti vznikl Touch Memories, který se snaží prolnout svět nevidomých se světem kolem. Spolu s Miriam vystoupila na pódiu pražského kina Na Hradbách řada dalších inspirativních řečníků, kteří se věnovali tématu Zázraky za zraky.



Čára na zemi a opilé brýle. I to čekalo na účastníky letošního TEDxYouth@Prague. Brýle simulovaly stav při třech promile alkoholu a úkolem návštěvníků bylo projít se po nakreslené čáře na zemi. Vyzkoušet si mohli i extra pálivé chilli papričky a výrobky z nich od podniku Palíto, který vznikl na půdě univerzitního inkubátoru ČZU. Anebo si mohli vyzkoušet laparoskopii díky Nadaci O2 a řadu dalších aktivit.


Zajímavé doprovodné aktivity provázely i TEDxPrague a TEDxPrague Women. Na prvním z nich s tématem Naše a cizí mohli účastníci stavět první banku na Marsu, která by podle nich měla umožňovat meziplanetární transakce a galaktickou měnu, dávat létající kreditky, teleportovat lidi mezi bankomaty a mít marťanské peníze pro všechny.


Na festivalu TEDxPrague Women byly návštěvníci lákání k sociálnímu podnikání prostřednictvím příběhů čtyř zajímavých žen - Vladislavy Táčnerové, která založila neziskovou organizaci Smíšek pro děti ze znevýhodněného prostředí, Marie Ryškové, jež stojí za mobilním hospicem Strom života, Lindou Kovářovou, která nabídla nezaměstnaným švadlenám práci v sociálním podniku Šijusitu za horami, a Ditou Přikrylovou z Czechitas.


Letošní TEDx je za námi, na jaká témata se můžeme těšit příští rok? I to se v průběhu měsíců dozvíme.

1 komentář:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat