pátek 23. září 2016

Dobrým myšlenkám pomáháme nejen v Olomouci

Vzdělání považuje za důležité pro rozvoj a prosperitu naší země kdekdo, mezi mecenáši má však tento "Kdekdo" opakovanou absenci. Změnit to se snaží i Nadační fond Univerzity Palackého v Olomouci, který se rozhodl zaměřit na své úspěšné absolventy a nabídnout jim novou roli - roli dárce.


Půl roku pracovníci fondu intenzivně připravovali kampaň, jak dárce zaujmout, a to za podpory a konzultací s odborníky fundraisingového akcelerátoru FRIN. Ten neziskovým organizacím nabízí cestu k finanční nezávislosti na dotacích a grantech. Je součástí sociálního bankovnictví České spořitelny, podílí se na něm Nadace Erste a realizuje jej České centrum fundraisingu."Až díky akcelerátoru jsem uvěřila i já sama, že oslovit naše absolventy jako potenciální dárce, má smysl, že to bude fungovat," přiznává Dita Palaščáková, koordinátorka Nadačního fondu Univerzity Palackého v Olomouci.


Studenti, které fond podporuje, přicházejí s projekty, jejichž kvalita aspiruje k označení excelentní. Fond jim umožňuje jejich vědecké nápady a sny rozpracovávat a dotahovat na mezinárodní úrovni. Svými projekty tak ovlivňují podobu terapie Parkinsonovy nemoci, pomáhají předčasně narozeným dětem, spolupracují s Evropskou organizací pro jaderný výzkum CERN nebo vytváří čínsko-český a česko-čínský elektrotechnický slovník.

Fond vznikl díky podpoře České spořitelny. Ta pomáhá mladým a nadaným lidem, kteří mají jasnou vizi a chtějí přijít s něčím novým a neotřelým. Spolupracuje s vysokými školami napříč Českou republikou. Podporuje i podnikatelské záměry studentů, kteří své záměry přetváří v reálný produkt v podnikatelských inkubátorech nebo i soutěžích. Vše aktuální pro mladé najdete na facebooku Pomáháme dobrým myšlenkám.


Honza Kroupa (FRIN) a Dita Palaščáková (NF UPOL)

Žádné komentáře:

Okomentovat