úterý 2. srpna 2016

Nad dýškem Češi neváhají, darovali by obdobně i na pomoc druhým

„Zaplatíme, prosím.“ Když číšník přinese v restauraci účet, drtivá většina Čechů hned sjíždí očima k částce, aby k ní mohla rychle dopočítat spropitné. Zaváhají mnohdy jen při platbě kartou anebo v zahraničí. Princip dýšek kvitují také při darování na charitu.

Naprostá většina Čechů (92 %) dává pravidelně spropitné, pouze necelá dvě procenta respondentů odpověděla v nejnovějším průzkumu České spořitelny* striktní ne. Dýškem většinou zaokrouhlují na celá čísla. A kde hledat vůbec nejštědřejší zákazníky? V Karlovarském a Královehradeckém kraji. Stačí ale vyjet za hranice a motivace Čechů darovat dýško se snižuje.

Podpořit „spropitným“ dobročinný projekt by se rozhodlo až 77 % Čechů. Často by si vybrali možnost zaokrouhlení na desetikoruny. Pětinu Čechů by ani tato možnost nepřilákala k darování na charitu, ostatní by byli ochotni věnovat v průměru 50 – 100 Kč měsíčně.

Pokud se Češi pro tento způsob dobročinnosti rozhodnou, mohou využít například aplikaci Melinda od České spořitelny. „Na které dobročinné projekty a v jaké výši chtějí lidé přispívat, si sami snadno nastaví přímo v aplikaci. Několika kliky si vyberou míru zaokrouhlení plateb kartou i měsíční limit štědrosti. Darovat lze také jednorázově. A už jen přispívají při každé platbě kartou,“ vysvětluje fungování aplikace Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.

Díky Melindě budou moci udělat své první krůčky i dvojčata Kája a Mimi. Je jim sedm a bojují s dětskou mozkovou obrnou. Aby se holky mohly naučit chodit, potřebují k tomu speciální ortopedické botičky. Na jejich pořízení přispěli dárci prostřednictvím Melindy. Vedle intenzivní rehabilitaci s lékaři budou moci Kája a Mimi pracovat na zlepšení pohybu se speciálními botičkami.

K prázdninám patří spousta zábavy a výletů dětí. Matky s dětmi v azylovém domu sv. Markéty v Brně mají ale omezené finanční možnosti. Splnit přání dětem, například vyrazit do Dinoparku ve Vyškově, navštívit Moravský kras nebo zažít atmosféru westernového městečka Šiklův mlýn, umožnili dárci díky Melindě.



Věděli jste, že …?
  • 5 % lidí „dorovnává“ spropitné za kolegy u stolu, kteří žádné dýško nedávají?
  • v Česku lidé více přispívají na ulici do kasiček než například formou DMS či bankovním převodem na účet vybrané charitativní organizace?
  • že na zvířata se nejvíce přispívá v Plzeňském kraji?
  • při cestování do zahraničí jsou nejštědřejší obyvatelé Libereckého a Karlovarského kraje?
  • že na vzhled obsluhy nejvíce dají lidé z Moravskoslezského kraje?

*Průzkum provedla v červenci Česká spořitelna ve spolupráci se společností IPSOS na vzorku 525 respondentů ve věku 18-65 let, při rovnoměrném zastoupení mužů i žen.

Žádné komentáře:

Okomentovat