sobota 16. července 2016

Je myšlení bez bariér utopie?

Život se zdravotním postižením je nepřenositelná zkušenost. Po letech, kdy společnost trestala ty, kteří byli jiní, vyloučením ze svého středu, je naučit se myslet bez předsudků a bariér obtížný úkol. Pro obě strany.

S nějakým zdravotním postižením u nás žije zhruba milion lidí, z toho asi 30 % se potýká s postižením tělesným. Většina si pod označením fyzický handicap představí vozíčkáře. I proto máme v našem stánku dva vozíčky, na kterých si návštěvníci mohou vyzkoušet, s čím si vozíčkář musí poradit.

Okusíte tady obtížnost pohybu v náročném terénu - ve strusce (čím rychleji se snažíte jet, tím více kola prokluzují; čím jste těžší, tím hlouběji se boříte) - je to vážně slušný fitness trénink... Ale můžete trénovat i virtuálně - až půjdete nakupovat, představte si, jak se z vozíčku natahujete pro zboží do horních poliček. Nebo jak budete kličkovat v úzkých uličkách mezi věšáky, abyste si mohli prohlédnout tu košili vzadu...

Překonávat překážky je normální, posouvá nás to i dál. Ale co kdybychom zkusili odstranit bariéry v našich hlavách? Můžeme začít tím, že lidi s jakýmkoli handicapem budeme vnímat prostě jako lidi.

Žádné komentáře:

Okomentovat